Choć zima nie jest najpopularniejszą porą na organizację wesela, wiele par decyduje się na ten okres ze względu na szereg możliwości jakie ze sobą niesie. W żadnym innym czasie nie uda się nam stworzyć tak romantycznej i klimatycznej aury jak podczas śniegowej pogody. Sesja plenerowa w takich okolicznościach z pewnością będzie niesamowita. Wesele zimą to również możliwość przygotowania oryginalnych atrakcji dla gości. Kulig, a może ognisko? Pomysłów nie brakuje, a wspomnienia pozostaną na długi czas. Ważnym aspektem są też koszty. Niejedna sala weselna w tym czasie jest dostępna w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach, a przy tym nie trzeba czekać na nią przez kolejne lata. Skoro wiadomo już, że ślub w okresie zimowym może być doskonałym pomysłem, pora zastanowić się nad jego przygotowaniem.
Ozdoby i dekoracje
Kupno kwiatów w okresie zimowym może być nie tylko problematyczne, ale również dosyć drogie. Kwiaciarnie nie dysponują także tak szerokim wyborem jak w sezonie letnim. Zamiast decydować się na dekoracje kwiatowe, które nie do końca odpowiadają naszemu gustowi, tylko z tego względu aby pojawiły się rośliny, lepiej wykorzystać ozdoby charakterystyczne dla tej pory roku. Doskonałym pomysłem będzie przystrojenie bukietu Panny Młodej oraz stołów świerkowymi gałązkami, świecami, szyszkami, lampkami czy sztucznym śniegiem. W ten sposób może zostać ozdobiona również sala weselna. Dodatki tego typu doskonale wpiszą się w zimowy klimat i zapewnią świetny efekt. Przy okazji można wykorzystać typową dla tej pory roku kolorystykę – biel, złoto, czerwień oraz srebro. Zimowe akcenty warto zawrzeć także na zaproszeniach.
Sezonowe menu
Zima to doskonały okres, aby podczas przyjęcia weselnego zawrzeć w menu potrawy, których nie spożywa się w pozostałych porach roku. Będą one działać rozgrzewająco i mieć bardziej treściwy charakter. Jakie dania można uwzględnić podczas tworzenia jadłospisu? Kwaśnica czy barszcz czerwony mogą zastąpić tradycyjny rosół. W kwestii mięs warto postawić na dziczyznę, baraninę czy wieprzowinę. Oczywiśnie nie powinno zabraknąć porcji również dla miłośników drobiu. Mięso może zostać uzupełnione pieczonymi ziemniakami czy kluskami śląskimi. W kwestii deserów także można wykorzystać typowo zimowe ciasta, takie jak makowiec czy szarlotka na ciepło, a dodatkowo pierniczki. Z reguły praktycznie każda sala weselna jest wyposażona w alkoholowy barek, gdzie nie powinno zabraknąć grzanego wina i gorącej czekolady.
Co zamiast samochodu?
Elegancki i stylowy samochód, który wozi Parę Młodą do kościoła i na salę to klasyk, który występuje na praktycznie każdym weselu. W okresie zimowym, auto można zamienić na sanie z zaprzęgiem. Będzie to nie tylko świetna atrakcja dla przyszłych małżonków, ale również ciekawy widok dla zgromadzonych gości. Dodatkowo, zdjęcia z zaprzęgiem będą naprawdę niesamowite. Podczas jazdy nie należy zapomnieć o odpowiednim okryciu, które zapewni komfort i ciepło Młodej Parze. Panie mogą zdecydować się na gruby szal lub futerko, zaś panowie na wełniany płaszcz, dopasowany do garnituru.
Transport gości
Choć każdym przyszłym małżonkom organizującym wesele w okresie zimowym marzy się idealnie słoneczny dzień z połyskującym śniegiem, sytuacje mogą być różne, dlatego należy się do nich odpowiednio przygotować. Pogoda lubi płatać figle i w dniu wesela może dojść do zasypania drogi lub gołoledzi. Mając na uwadze ten fakt, należy dokładnie omówić te kwestie z firmą transportową i odpowiednio zabezpieczyć się w umowie. Należy również upewnić się, czy wybrany przewoźnik jest dobrze przygotowany do trudnych warunków drogowych i jakie alternatywne rozwiązania w kwestii transportu może ewentualnie zaproponować.