Ślub i wesele to jedne z najpiękniejszych wydarzeń, które pamiętamy przez całe życie. Uroczystości składają się z kilku niezwykle ważnych momentów. Jednym z nich jest tort weselny, na który czekają wszyscy zaproszeni goście. Zazwyczaj podaje się go zaraz po głównym posiłku i niejednokrotnie pierwsze kawałki są krojone przez parę młodą. Wówczas cała uwaga jest skupiona właśnie na nich oraz na smakowitym cieście. Sale bankietowe niezwykle często współpracują z renomowanymi cukierniami, które pieką słodkie dzieła sztuki, rozpływające się w ustach. Na co szczególnie warto zwracać uwagę w trakcie wybierania tortu weselnego?
Najpopularniejsze rodzaje tortów weselnych
Istnieje wiele rodzajów tortów, różniących się między sobą wielkością, kształtem, kolorem i przede wszystkim smakiem.
- W przypadku pary młodej ceniącej minimalizm, idealnym wyborem będą proste, białe torty, najczęściej ozdobione owocami i kwiatami. W zależności od potrzeb, można wybrać opcję jedno, dwu, trzy, a nawet czteropiętrową.
- W sytuacji gdy liczba gości weselnych jest duża, świetnie sprawdzą się torty na stelażu. Najczęściej jest on w kolorze brązu lub srebra i można go z powodzeniem przyozdobić kwiatami. W zależności od modelu, mieści od dwóch do nawet sześciu tortów.
- Naked cakes, czyli w wolnym tłumaczeniu nagie torty swoją nazwę wzięły od sposobu pokrycia warstw, a ściślej mówiąc jego braku. Torty tego typu są jednocześnie skromne i piękne, dlatego cieszą się coraz większą popularnością.
Sale bankietowe oferują szeroki wybór tortów, dzięki czemu każda, nawet najbardziej wymagająca para młoda znajdzie coś dla siebie.
O czym trzeba pamiętać wybierając tort weselny?
Niezwykle ważna jest wielkość tortu, która powinna być dopasowana do liczby gości. W praktyce można założyć, że każdy zaproszony gość zje jeden kawałek. Aby się zabezpieczyć, należy do tej liczby dodać około 15%. Wówczas mamy pewność, że dla nikogo nie zabraknie.
- W przypadku gdy wesele jest organizowane np. latem, warto przyozdobić tort owocami sezonowymi. Truskawki, borówki, maliny, poziomki, wiśnie lub czereśnie będą przepięknie wyglądać nie tylko na białym torcie.
- Kolejną kwestią jest jakość składników. Warto wybierać wyłącznie te cukiernie, które mają nie tylko wieloletnie doświadczenie w pieczeniu, ale również używają wyłącznie najwyższej klasy składników.
Wybrane sale bankietowe oferują zdjęcia przykładowych tortów weselnych, dzięki czemu wybór konkretnego ciasta jest mniej problematyczny.
Hotel Astra – Popularne sale bankietowe w Poznaniu
Hotel Astra specjalizuje się m.in. w profesjonalnej organizacji przyjęć okolicznościowych, w tym wesel. Zaproszeni goście mogą zrelaksować się w pokojach o podwyższonym standardzie lub ogrodzie zapewniającym ciszę i spokój. Hotel od wielu lat współpracuje z renomowaną cukiernią, która ma ogromne doświadczenie w pieczeniu tortów weselnych. Co więcej, obsługa sali dodatkowo przyozdabia tort w taki sposób, aby był spójny z aranżacją sali. Niezwykle często wykorzystuje się piękne, naturalne kwiaty.
Ponadto, obsługa pomaga pokroić tort, dzięki czemu ta czynność przebiega szybko i sprawnie. Hotel Astra znajduje się przy ulicy Lutyckiej 31 w Poznaniu. Można do niego łatwo dojechać z praktycznie każdego miejsca stolicy Wielkopolski. Dla zmotoryzowanych gości hotel udostępnia darmowy parking. Co więcej, osoby przyjeżdżające do Poznania pociągiem lub autobusem, również nie będą mieć problemu z dotarciem do sali bankietowej.