Odejście członka rodziny lub bliskiej osoby zawsze wiąże się ze stratą, smutkiem i tęsknotą. Niejednokrotnie moment pożegnania zostaje z nami do końca życia. Ceremonia na cmentarzu jest najczęściej zakończona spotkaniem rodziny i najbliższych przyjaciół zmarłej osoby. Organizacja stypy zazwyczaj przypada rodzeństwu, choć jest wiele wyjątków od tej zasady. Na co warto zwrócić szczególną uwagę organizując takie spotkanie? Kogo warto zaprosić w pierwszej kolejność? Jak wybrać najlepszy lokal?
Organizacja stypy – podstawowe informacje
Gdy tylko data pogrzebu zostanie ustalona, warto zacząć poszukiwanie obiektu, który zajmuje się organizacją styp. Na początku należy oszacować liczbę zaproszonych osób. Choć może zdarzyć się, że nie wszyscy przyjmą zaproszenie, trzeba unikać sytuacji, w której liczba osób na stypie będzie większa niż liczba miejsc w lokalu. Warto wybierać odrobinę większe sale, które są zdecydowanie bardziej komfortowe.
- Kolejną kwestią jest jedzenie. Niejednokrotnie pogrzeb trwa stosunkowo długo, a co za tym idzie, zaproszeni goście z pewnością będą głodni. Obiad zazwyczaj zaczyna się od gorącej zupy. Może to być rosół, który rozgrzeje gości lub inna pożywna zupa.
- Drugie danie jest zazwyczaj mięsne. Warto poszukać obiektów, które oferują obfite i urozmaicone potrawy. Im goście będą mieli większy wybór, tym lepiej. Każdy ma inne preferencje smakowe, dlatego możliwość wyboru jest niezwykle istotna.
Kilka dni przed pogrzebem należy powiadomić zaproszonych gości o stypie, aby każdy mógł zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu.
Wybór lokalu
W trakcie organizacji spotkania po pogrzebie, szczególną uwagę należy zwrócić na lokalizację obiektu. W przypadku dużych miast, wybór sali znajdującej się w pobliskich miejscowościach nie zawsze jest dobrym pomysłem. Warto postawić na obiekty znajdujące w tym samym mieście co pogrzeb. Wówczas dojazd taksówką, a nawet transportem miejskim nie stanowi żadnego problemu.
W przypadku gdy organizacja stypy przypada na miesiące wakacyjne, warto sprawdzić, czy konkretna sala jest wyposażona w klimatyzację. Szczególnie w czerwcu, lipcu i sierpniu temperatura często wzrasta nawet powyżej 30 ℃. W momencie gdy na sali znajduje się kilkadziesiąt osób, obsługa podaje gorące jedzenie, a za oknem świeci słońce, wydajna klimatyzacja jest zbawienna.
Kolejną kwestią podczas wyboru obiektu, w którym zostanie zorganizowana stypa są darmowe miejsca parkingowe. Większość gości przyjeżdża własnymi pojazdami, dlatego swobodny dostęp do parkingu znajdującego się blisko sali jest niezwykle istotny.
Warto pamiętać, że niektórzy zaproszeni goście przyjeżdżają z bardzo daleka. W takich przypadkach warto poszukać sali, która jest częścią hotelu. Niektóre osoby z pewnością skorzystają z możliwości komfortowego noclegu.
Organizacja stypy, oprócz wyboru jedzenia, wymaga także określania ilości i rodzaju napojów. Wiele osób ma duży problem z decyzją co do alkoholu. Tą kwestią nie należy zaprzątać sobie głowy i pozostawić ją zaproszonym gościom. Osoby, które będą miały ochotę, same naleją sobie np. lampkę wina. Ustalając menu, warto zaznaczyć, że na stole mają stać butelki wina. Niekiedy obsługa sali sama proponuje alkohol. Takie rozwiązanie również się dobrze sprawdza w trakcie trwania stypy.
Warto pamiętać, że podczas stypy nie należy poruszać szczególnie drażliwych tematów. Pozytywne wspomnienie zmarłej osoby to najlepszy sposób na spędzenie spotkania. Jeżeli zaproszeni goście chcieliby przemówić, należy im to umożliwić. Dobra atmosfera jest niezwykle istotna, dlatego każdy powinien być dla siebie miły i uprzejmy.