ogród_foto
ślub jesienią
9 Paź

Wesele jesienią – jak je urządzić?

Wiele par zastanawia się nad tym, czy warto jest zorganizować swoje wesele jesienią. Trzeba się wtedy liczyć z niższymi temperaturami i bardziej kapryśną pogoda, niż miało to miejsce w okresie wakacyjnym, ale bez wątpienia jesienna aura ma wiele plusów. We wrześniu i październiku bogactwo kolorów zapiera wręcz dech w piersiach, a otoczenie przyrody pozwala na zorganizowanie wyjątkowego przyjęcia weselnego. Jak najbardziej warto docenić uroki ślubu jesienią.

Przyjęcie weselne podczas złotej polskiej jesieni

Jesień jest pożegnaniem lata, ale jednocześnie niesamowitym czasem oferującym całą paletę wspaniałych barw. Jak najbardziej można wykorzystać je w tworzeniu stylistyki weselnej. Do wyboru są ciepłe kolory czerwieni, pomarańcze, żółcienie i brązy. Na tym oczywiście nie koniec. Do dyspozycji są także fiolety, burgundy, zielenie, beże, granaty i błękity. Jesienią zbędne są poszukiwania jakiś niezwykłych miejsc do przeprowadzenia sesji ślubnej, gdyż przyroda oferuje wówczas gotową scenerię. Wystarczy udać się do pobliskiego parku, aby stworzyć malownicze fotografie.

Jeśli przyjęcie weselne ma mieć miejsce wczesną jesienią, to wówczas sala na imprezy okolicznościowe będzie zbędna, gdyż jest dostatecznie ciepło na zorganizowanie wesela w plenerze. Wystarczy wynająć namiot, który można nawet postawić w ogrodzie. Oczywiście konieczne jest wtenczas zapewnienie gościom ogrzewania i koców, gdyż jesiennie wieczory bywają chłodne. Jeśli jednak ktoś preferuje zabawę na sali weselnej, to warto zdecydować się na miejsce z trasem czy ogrodem.

Podczas organizowania jesiennego wesela warto sięgnąć po dary natury, czyli po sezonowe kwiaty, owoce i warzywa. W roli motywu przewodniego doskonale sprawdzą się gruszki, jabłka, jarzębina, wrzosy, dynie. Można z nich także wykonać ciekawe dekoracje, wykazując się swoją kreatywnością. Jesiennego akcentu nie może zabraknąć także w menu, szczególnie potraw przyrządzonych w oparciu o sezonowe warzywa i owoce. Prym wiodą grzyby, jabłka, gruszki, dynia, śliwki, cynamon, orzechy. Jako że jesienią jest chłodniej, konieczne jest zaserwowanie gościom dań, napojów i ciast rozgrzewających, które zostały wzbogacone o przyprawy korzenne. Świetnym wyborem będą nalewki owocowe, grzane piwo/wino, gorąca czekolada i słodkie przekąski z owocami jesiennymi czy kakao, cynamonowe ciasto marchewkowe herbata z rumem czy miodem.

Co z dodatkami i dekoracjami?

Dekoracje jesienne są zwykle tańsze i wręcz nawet cienkusze niż te dostępne latem. Można je nawet wykonać samodzielnie, a materiałów do dyspozycji jest pod dostatkiem. Do stworzenia ozdób świetnie sprawdzą się ogólnodostępne kasztany, żołędzie, szyszki, kolorowe liście i jarzębina. Można wykonać z nich efektowne bukiety na stoły, dodatki do serwetek czy winietek. Dynie same w sobie są wspaniałą dekoracją. Można je wydrążyć i uzupełnić dodatkami np. w postaci liści i świec. Jesiennymi liśćmi można nawet wzbogacać strój Panny Młodej, jej wianek czy bukiet ślubny.

Do przygotowania jesiennych wiązanek idealnie sprawdzą się róże, astry, słoneczniki, hortensje, goździki, chryzantemy, zioła, trawy, pędy, winorośl, wrzosy, mimoza, dzika róża, jarzębina, bez, szyszki, kasztany, żołędzie. Dekoracje weselne powinny być odzwierciedleniem jesiennej przyrody i obfitować w dary natury. O tej porze roku dominują mocne czerwienie, złoto, rudości i brązy. Warto utrzymać w tej tonacji dodatki w postaci szarf, zasłon, pokrowców, obrusów i serwetek. Kolorowe liście można wykorzystać na wiele sposobów – do przyozdobienia ścian, firan, zasłon, stołów, koszy jesiennych, warzyw i owoców. W roli dekoracji sprawdzą się długie, proste, białe świece znajdujące się w szklanych świecznikach lub świeczki włożone do jabłek. Mile widziane są kremowe lampiony i latarenki.